Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Κώστας Μπαλάφας - Ένας κορυφαίος ερασιτέχνης φωτογράφος.

«Όταν κατάλαβα ότι αυτό το μηχάνημα που κρατούσα στα χέρια μου μπορεί να αποτυπώσει σε εικόνα πάνω σε χαρτί ό,τι έχω ζωντανό μπροστά μου, μαγεύτηκα...»









Ο Κώστας Μπαλάφας, ήταν σημαντικός Έλληνας φωτογράφος, γνωστός για την καταγραφή του τρόπου ζωής της ελληνικής υπαίθρου, το αλβανικό μέτωπο, την Κατοχή και το αντάρτικο της Ηπείρου.
Γεννημένος το 1920 σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, την Κυψέλη της Άρτας, από γονείς αγρότες, ο Μπαλάφας βρέθηκε από μικρός στην Αθήνα, βιοπαλαιστής έντεκα  ετών, στη δουλειά την ημέρα και στο σχολείο το βράδυ, ως το 1936, όταν γύρισε στα Γιάννενα για σπουδές στη Γαλακτοκομική Σχολή, στην οποία και προσελήφθη στη συνέχεια. Στα Ιωάννινα είχε και την  πρώτη του επαφή  με τη φωτογραφία και τη φωτογραφική μηχανή όταν απόκτησε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή, μια «Ρομπότ» και έμαθε εμπειρικά την τέχνη του σκοτεινού θαλάμου.

 Στις λήψεις του αποτυπώνονται εικόνες και πρόσωπα μιας άλλης, παλαιότερης Ελλάδας, τοπία από ολόκληρη τη χώρα, παραδοσιακά επαγγέλματα, ήθη και έθιμα. Ο Μπαλάφας ασχολήθηκε ιδιαίτερα στο έργο του και με την Ήπειρο, στην οποία αφιέρωσε ένα ολόκληρο λεύκωμα, όπου συμπεριέλαβε όχι μόνο φωτογραφίες των ψηλών της βουνών, της πόλης των Ιωαννίνων και της λίμνης της αλλά και εικόνες των ανθρώπων της και της σκληρής καθημερινότητάς τους. 

Έφυγε από την ζωή στα 91 του χρόνια, αφήνοντας σε εμάς μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά.
















Πηγή - πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών: http://www.costasbalafas.gr/