Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Δημήτρης Χαρισιάδης - Ένας κορυφαίος φωτογράφος.

''Θεωρώ τη φωτογραφία και την τεχνική της ως ένα ρεαλιστικό και ειλικρινές μέσο έκφρασης …Πιστεύω στην απλή, ανόθευτη φωτογραφία και πάντα προσπαθώ να επιτύχω το ανώτατο δυνατό από το φωτογραφικό μέσο…''












Ο Δημήτρης Χαρισιάδης γεννήθηκε το 1911 στην Καβάλα.
Μια φωτογραφική μηχανή που του χάρισαν στα 16 του, τον φέρνει σε πρώτη επαφή με την φωτογραφία για πρώτη φορά. Σπούδασε χημεία στη Λωζάννη της Ελβετίας. Το 1933 επέστρεψε στην Αθήνα όπου και εργάστηκε ως χημικός στο εργοστάσιο πλαστικών του πατέρα του. Το ενδιαφέρον του γρήγορα μονοπώλησε η φωτογραφία στην οποία μυήθηκε μέσα από τα ξένα φωτογραφικά περιοδικά και βιβλία.
Ήταν φωτογράφος του στρατού στο αλβανικό μέτωπο το 1940-41 ως έφεδρος αξιωματικός, όπου απαθανάτισε τη ζωή των στρατιωτών και την επέλαση της ελληνικού στρατού στη Β. Ήπειρο.
 Το προσωπικό του ενδιαφέρον στράφηκε προς το ελληνικό τοπίο, τους οικισμούς, την ύπαιθρο, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Για πολλούς υπήρξε ο συνεπέστερος του μοντερνισμού στην ελληνική φωτογραφία. Πιθανότατα είναι ο μόνος φωτογράφος της γενιάς του που είχε σε τέτοιο υψηλό βαθμό θεωρητική και τεχνολογική κατάρτιση.
Η ισορροπημένη, συχνά αφαιρετική σύνθεση, η άψογη τεχνική, το χιούμορ και η αισιοδοξία χαρακτηρίζουν τη γραφή του Χαρισιάδη, ο οποίος συνδύασε τις ξένες επιδράσεις με την ελληνική αισθητική σε ένα καθαρά προσωπικό ύφος.
Από το 1956 έως το 1985 διατηρούσε  φωτογραφικό πρακτορείο «Δ.Α. Χαρισιάδης» στην οδό Πανεπιστημίου 16 και αυξήθηκε σε ανθρώπινο δυναμικό. Η εξαιρετική ποιότητα της δουλειάς του ίδιου και των κατά καιρούς συνεργατών του συνέβαλε ώστε δημόσιοι οργανισμοί, τράπεζες, τα Ελληνικά Ναυπηγεία, το Αλουμίνιο της Ελλάδος, η ΕΤΒΑ, ο ΕΟΤ, διαφημιστικές εταιρείες, καθώς και πολλοί ιδιοκτήτες μικρών ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων να προτιμούν τις υπηρεσίες του πρακτορείου.
Το 1993 σε ηλικία 82 ετών στην Αθήνα, έφυγε από την ζωή  αφήνοντας πίσω του μεγάλη πολιτιστική κληρονομία. Το 1997 το τεράστιο αρχείο του, πέρασε στη συντήρηση και φύλαξη του Μουσείου Μπενάκη.
120.000 αρνητικά είναι το μεγαλύτερο αρχείο που βρίσκεται σήμερα στις συλλογές του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη!!